Nyt pitää kiirettä, sillä puutarha ja metsä tursuavat satoa. Tämä vuosi tuntuu olevan sienien supervuosi, kantarelleja ja mustatorvisieniä on vakiopaikoilla ihan silmän kantamattomiin. Suurin osa sienistä syödään saman tien piirakoina, muhennoksena ja sellaisenaan paistettuna ruisleivän päällä tillin kera. Loput paistan pannulla kuiviksi ja pakastan.
Lopulta oli pakko vain lähteä pois metsästä, kun kori oli jo täynnä ja sieniä näkyi silti mihin vain katseen kohdisti. Onneksi nyt on satanut tasaisin väliajoin eivätkä sienet pääse kuivahtamaan. Voi tehdä täsmäiskuja pitkin viikkoa.
Myös puutarhassa riittää satoa poimittavaksi. Räkättirastaat viettävät festareita viinimarjapensaissa, joten marjat on poimittava kiireesti talteen. Osa keitetään saman tien mehuksi, loput pakastetaan myöhempää mehustusta varten. Muutaman pakasterasian kokonaisia marjoja säästän ihan vain smoothieita varten.
Mustaherukat ovat tänä vuonna valtavia, aurinko ja lämpö ovat tehneet tehtävänsä.
Karviaiset keitän hillosokerilla hilloksi.
Tänä viikonloppuna olen pakastanut myös lehtikaalisatoa…
… ja pinaattisatoa. Tänä vuonna lehdet ovat säästyneet toukilta ja tuholaisilta, reikäisiä lehtiä on ollut vain muutamia. Ryöppään pinaatit kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan, jäähdytän ja pakastan annospusseissa.
Viljapellot alkavat vähitellen tuleentua. Suomen lyhyt, mutta intensiivinen kesä alkaa kallistua loppua kohden. Sadonkorjuu on syytä tehdä ajoissa, muuten tilaisuus menee ohi.
Valtavasti olet saanut kaikenlaista satoa! Mahtavaa ☺
TykkääTykkää