Chilikasvattaja – ehkä vielä joskus

601

Chilit tulivat kasvihuoneeseeni pari vuotta sitten. Siemenestä asti en ole rohjennut vielä niitä kasvattaa, mutta olen ostanut ja saanut tuttavilta reippaita taimia. Satoa on tullut kiitettävästi, mutta vain sen ansiosta, että taimia ja eri lajikkeita on ollut riittävän laaja valikoima.

IMG_2574

Kaikenlaista mutkaa on ollut matkan varrella. Hennoimmat taimet ovat nuupahtaneet ulkoilmaan siirrettäessä. Puutarhamessuilta Suomen Chiliyhdistyksen osastolta ostettu virkeä taimi kuoli ruukussa.

Toissa kesänä kasvihuoneessa hyvän startin saaneet taimet joutuivat kirvojen joukkohyökkäyksen kohteeksi. Nostin ruukut ulos ja ruiskutin niitä mäntysuopaliuoksella. Kirvat katosivat, mutta mäntysuopa jäi. Chilipalot maistuivat saippualle.

Viime kesä oli hyvä chilikesä.

Työkaverilta saatu taimi näytti kylmän alkukesän ajan kasvattavan vain vartta (ylin kuva), mutta tsemppasi loppukesästä kasvihuoneessa ja tuotti lopulta hyvän sadon. Kasvatan chilini isoissa saviruukuissa kasvihuoneessa, kastelen ja lannoitan tasaiseen tahtiin ja tarkkailen kirva-tilannetta. Viime kesänä kirvoja ei näkynyt (parveilevatko ne eri kesinä eri paikoissa?), ja chilipalot saivat kasvaa ja kehittyä hitaasti mutta varmasti koleahkossa säässä.

1179

Kyllä siellä jotain punaistakin näkyy.

Yksi chilinä ostamani taimi osoittautuikin paprikaksi, mutta ei se mitään. Hyviä olivat.

102

Se olikin paprika!

Säilön chilit pakastamalla, ja pitkin talvea lisään ruokaan kuin ruokaan oman maan palkoja. Joka kerran, kun chilin tulisuus puraisee, ajattelen kesää ja punaisen ja vihreän kirpeää yhdistelmää.

021

Onko ruokaa, johon yksi pieni palko ei sopisi? Ei, ei ole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s